Ako želite da promenite svet – Admiral McRaven, govor na UT

mcraven-speech_lg

Ovo je govor koji je Admiral William McRaven održao u maju 2014. godine studentima Univerziteta u Teksasu, povodom dana diplomiranja, u gradu Ostinu.

Admiral je stilski lepo i sasvim jasno napravio paralele između onoga što je naučio tokom obuke u elitnoj jedinici FOKE i toga kako se navedene lekcije mogu primeniti u životu.  Samo najbolji (najbolji u svojim oblastima), mogu da drže  govore na svečanostima povodom diplomiranja. Time se pokazuje da se vodi računa koji ljudi bi trebalo da budu uzori mladima. Sastaviti i održati govor,  jeste veština, a ovo je jedan od najboljih motivacionih govora koje sam čuo, zato je bilo vredno prevesti ga.  Verujem da će na mnoge delovati inspirativno.  Reč je o lekcijama koje McRaven  svakome preporučuje da se savladaju, kako bi život učinio uspešnijim. Ovo nije politički, nego motivacioni govor.

Pojašnjenje reči „provost“.  Na početku govora, McRaven se zahvaljuje i „provostu“ Fenvesu:  provost je vrsta radnog mesta na univerzitetima (poslovi u administraciji) u USA, Kanadi, a nešto slično postoji u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Pratite stranicu na facebooku ili pratite me na tviteru

 

Share