Gde vam je usmerena pažnja? [blog]

focus-attention-2

Kako je usmerena vaša pažnja sada i gde vam je fokus? Da li, možda, dok čitate ove reči obraćate pažnju, u pozadini, na mobilini telefon, kucate li sms ili možda proveravate e-mail? Da li ste u potpunosti prisutni u sadašnjem trenutku ili se pitate šta će biti za večeru?

Multitasking i fokus

Postoji toliko mnogo različitih stvari koje mogu da nam odvracaju pažnju, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu. Digitalno doba je u potpunosti okupiralo naše umove: ljudi komuniciraju više putem elektronske pošte, sms poruka, telefona i društvenih mreže nego uživo, licem u lice. Ne može se reći da e-mail nije važan – on je sada neophodan, već se postavlja pitanje da li možete stvari koje treba da uradite u toku jednog dana da obavljate tako da radite jednu stvar u jednom trenutku? I da budete dosledni u tom načinu rada.

Multitasking je protivrečan. Obavljanje više zadataka istovremeno na prvi pogled štedi vreme i energiju. Efikasno je. S druge strane, zadaci koje obavljamo izmiču nam iz fokusa, jer smo nedovoljno pažnje posvetili svakom zadatku pojedinačno.

Na putu ostvarenja dugoročnog uspeha, srešćemo se sa mnoštvo prepreka. Ne možemo da kontrolišemo sve te okolnosti, ali možemo da kontrolišemo svoj fokus. Dugoročan uspeh zavisi od stepena usredsređenosti na pojedinačne, kratkoročne zadatke, koji će u projektovanom vremenskom periodu dovesti do željenog rezultata. Ako je u svakodnevnom životu pažnja podeljena na mnoštvo stvari, onda ni dugoračan cilj ne može da bude sabran i potpun. Sastojaće se od onoga čime smo ga gradili: od ne potpuno povezanih delova.

Redukujte čulne nadražaje – inpute

Dok postajemo sve bolji u tome da obrađujemo sve više inputa koje primamo od okruženja, medija, društvenog umrežavanja i reklama, psiholozi i socijalni psiholozi istovremeno nas uče da ljudska pažnja ima ograničene resurse. Ako želimo u potpunosti da se fokusiramo na jednu stvar, trebalo bi da „pustimo“ sve ostale da se dešavaju svojim tokom. Ali, ovo je suprotno od savremene medijske kulture, ubrzanosti kao načina života i želje da budemo na svakom mestu – ako može istovremeno, da smo obavešteni i da ne propustimo „važne“ događaje.

 

Istina je da ako otpustite višak koji vam ne treba („let go of things“), videćete da ste bili na pravom mestu.

 

Zato se potrudite da radite samo one stvari koje bi trebalo da radite: važne stvari. Izoštrite svoj fokus tako da bude onakva kakva originalno jeste, nepodeljena i jedinstvena i potom dajte najbolje od sebe.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>