Kako da rešite problem njegovim preskakanjem [blog]

 

Foto:  scottchan / FreeDigitalPhotos.net

Da biste uočili nevidljive mogućnosti i rešili naizgled nerešiv problem, jedna dobra i korisna strategija jeste da rešite problem njegovim preskakanjem. Baš tako, preskakanjem. Jer, svako od nas ima nekakve probleme – neki su problemi veći i složeniji, drugi su problemi manji i jednostavniji. Verovatno vam se često dešava da kada pokušate da rešite neki problem, ispostavi se da niste u stanju da pronađete ni približno adekvatno rešenje. Toliko se zaglibite u njega, razmišljajući o njegovoj težini, pa vam izgleda kao da ga je nemoguće rešiti. Kada imamo neki problem, mi vidimo samo prepreke  i one nas direktno sprečavaju u ostvarenju nekog cilja. Tada nismo u stanju da vidimo nove mogućnosti i zbog toga mislimo da ne postoje. U tom smislu, jedna od najboljih stvari koju možete da uradite u vezi sa svojim problemom je to da ga jednostavno preskočite.

Efikasan način za rešavanje nekog problema ja taj da ga preskočim? O čemu se tu radi? Strategija preskakanja, veoma se razlikuje od izbegavanja problema ili odugovlačenja od preduzimanja koraka za njegovo rešavanje. Metod preskakanja problema, sastoji se u tome da prepoznate šta problem zaista jeste i na osnovu toga da donesete jasne odluke o tome šta dalje preduzeti. Evo nekih jednostavnih saveta koje možete primeniti kad god se nađete u situaciji u kojoj imate problem.

Foto:  Idea go / FreeDigitalPhotos.net

#1: Vaš problem nije zaista problem.

Suština problema se ne vidi, zato što je pogled zamagljen načinom na koji ga percipirate. Preskakanjem načina na koji ga vidite i doživljavate, slobodni ste da otkrijete realan problem. Dakle, zaboravite potpuno na to šta mislite da je problem. Umesto toga, zamislite sledeću situaciju: Ako taj problem nije ni  postojao, šta biste tada videli pred sobom? Šta bi bilo ispred vas da njega nema? Tek sada stvaran problem i njegovo rešenje mogu da isplivaju na površinu.

#2: Skidajte slojeve luka.

Razmišljajte o problemu kao o luku, a o mogućem rešenju kao o jednom sloju luka. I to crnog luka. Za identifikaciju problema i dolaženja do njegove suštine, ovo može biti  dosta važno. Krenite od prvog sloja, od onoga što vam se čini da je najočiglednije, pa ako to ne da željeni rezultat, pređite na drugi, pa treći sloj… U jednom od slojeva luka (problema), rešenje se krije.

#3: Razmišljajte u terminima suprotnosti.

Ponekad, problem je suprotno od onog za šta smatrate da je problem. Na primer, ako vam je problem štednja novca, šta je suprotno od toga? Trošenje novca. Umesto da fokusirate svoju energiju i pažnju na poteškoće koje imate kada se pitate kako da uštedite,  pokušajte da se usmerite na to kako da ne trošite. Kada se usmerite na trošenje ili na neke druge štetne navike, rešenje za štednju novca će postati evidentnije.

 

#4: Odaberite korisne segmente problema.

Često je problem kompleksan i sastoji se od nekoliko komponenti. Međutim, ne rade sve komponente problema protiv vas. Pojedine komponente možemo da iskoristimo, jer su i dalje zdrave. Bićete u boljoj poziciji da sagledate šta realan problem jeste, kada ga rasčlanite na dve grupe komponenti: one koje vam i dalje koriste i one koje vam ne koriste. Potom odstranite štetne delove problema.

 

#5: Nemojte biti brzopleti

Kako živimo u svetu brzih i dinamičnih promena, imamo tendenciju ili smo prinuđeni da sve radimo brzo. Ubrzavanje često nije dobro. Veoma je korisno kada usporimo, zastanemo i razmislimo. Kada ne jurimo. Odložite privremeno sve probleme. Donesite odluku da im posvetite neko vreme svakog dana, ali  tada nemojte biti brzopleti, nemojte žuriti. U međuvremenu, nemojte da mislite na njih. Imate vreme koje ste namenili za probleme, pa tad mislite – ali o mogućim rešenjima. Najbolje i najkreativnije ideje dolaze iz stanja opuštenosti i kada je um relaksiran.

#6: Predupredite buduće probleme

Koji su to problemi koje danas nemate, ali bi mogli da se pojave za tri, 6 meseci ili godinu dana? To su problemi koje bi trebalo danas da rešavate. Ukoliko počnete danas da ih rešavate, velika je verovatnoća da ih u budućnosti neće ni biti. Pobedićete ih, tako što ćete ih preskočiti i pre nego što su se pojavili.

 

* * *

Na kraju, svaki problem ima svoje rešenje i ključ leži u načinu na koji ga posmatrate. Često ćete se zateći u situaciji u kojoj niste fokusirani na ključni aspekt problema – a to je upravo onaj deo problema koji vam stvara najviše patnje. Svest o tome da rešenje postoji, najbolji je početak za njegovo rešavanje. Kada budete primenili neke od gore navedenih taktika, umećete da posavetujete nekoga ko vam postavi pitanje „kako da efikasnije rešim problem njegovim preskakanjem?“ :)

 

 

O autoru. Vasić Slobodan, master sociologije. U toku studija stipendista Vlade AP Vojvodine i Grada Zrenjanina. Godine 2005. izabran je za jednog od 100 najboljih studenata u Srbiji. Radi u Vladi Vojvodine i bavi se naučno-istraživačkim radom. U decembru 2010. godine bio je jedan od lauerata za nagradu Dr Zoran Đinđić za najbolji rad iz socioloških i filozofskih nauka. Osnivač je i glavni urednik prvog sajta u regionu u oblastima ličnog razvoja i psihologije uspeha Pozitivnorazmisljanje.com. Živi u Zrenjaninu.

Share

One thought on “Kako da rešite problem njegovim preskakanjem [blog]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>